Založ si blog

Slávik dolietal

Slovenskou verejnosťou preletela správa o konci jednej z najtradičnejších ankiet. Áno, reč je o Slávikovi. Možno ktosi v kuloároch čosi tušil, poväčšina obyvateľstva však asi vôbec nič. Niežeby šlo o tragédiu kataklizmatických rozmerov. Je jasné, že pospolitý ľud trápia iné dôležité témy.

Zamestnanie, financie, problémy sociálneho charakteru a aby sa na odľahčenie nepovedalo, tak aj to, či sa konečne niekomu mentálne indisponovanému z Farmy, podaril nejaký husársky kúsok. Samozrejme, informácia tohto charakteru je získaná výlučne len z náhodne zazretej ukážky, daného, vysoko intelektuálne náročného programu.

Ale späť k veci. Slávik, už od čias spoločnej republiky patril k železným oporám istej, dá sa povedať kultúrnej spôsobilosti národa. Odovzdávanie cien malo svoju úroveň, svoj punc a hoci sa neraz stalo, že vyhrávali tí istí speváci a speváčky a skupiny, program mal svojho diváka a bol oň záujem. Ukazoval však ešte jednu vec a tou je vzťah, možno priamy, možno nepriamy, vzťah ľudí ku kultúre.

Po rozdelení republiky si táto anketa i v ére našej samostatnosti držala svoj štandard. A držala si ho pekných pár rokov. Ok, subjektívny pohľad každého človeka na to môže byť iný ale fakt, že bol stále záujem hlasovať za „svojho favorita“ dokazoval, že to až také biedne nie je.. teda nebolo.

Ale ako to na Slovensku býva dobrým zvykom.. z každého „ hovna“ je treba urobiť biznis. A to sa nevyhlo ani nášmu operencovi. Základným argumentom ukončenia Slávika je údajne slabá účasť ľudí na hlasovaní. A tu hneď máme niekoľko príčin, prečo je tomu tak.

1. Ktosi dostal geniálny nápad zrušiť hlasovanie cez noviny, listy, maily a podobne. Ale pekne hlasovať cez mobilný telefón. To sa samozrejme muselo odraziť, pretože nie každý zdieľa mentalitu 12 ročných detí, odkojených na SuperStar, ktorým tatko, každý týždeň dobije kredit. Zvlášť nie skupina mentálnejšie vyzretých ľudi. Hlasovanie, ktoré má z ľudí ťahať prachy, nie je určite vábivé a lukratívne, iba ak by ako satisfakciu mohol považovať nejakú luxusnú výhru alebo by ho hrial potom po celý rok zaslúžený úspech favorita za ktorého hlasoval. Nie, nie, toto nie je cesta.. a tým pádom je o hlasovanie len minimálny záujem.

2. Úroveň odovzdávania začínala mať parodicko-kabaretnú formu. To zrejme tiež ľudom, ktorí už mali zaužívanú predstavu o tejto ceremónii, ktorá sama o sebe prehlasovala, že je slávnostná, nemuselo šmakovať. Posledné roky sa totižto z tohto odovzdávania pod pláštikom akéhosi pseudeomodernizmu, inovácie a byť in a ešte aj cool, stalo čosi nemiesnte komické až trápne. Áno, trápne. Divák mohol mať počas sledovania pocit, že tu o nejaké odovzdávanie cien asi ani nejde. Asi tu ide o to, aby sa tu odprezentovala dvojica mamľasov, ktorí si myslia že zlatým klincom programu je paródia na I. Gašparoviča. Ok, môže to byť fajn ale patrí to skôr do Silvestra. Hoci divák neznáša reklamu, v tomto prípade bol zrejme za každú jednu vďačný… poprípade to psychicky nevydržal a prepol niekam inam. Rovnako tak autentická príprava moderátorov a humor, ktorý Vás zaručene dostane do kolien. Možno len v prípade, že už dávite. Nie, nie ani toto nie je cesta.

3. Prezentácia Slávika sa v posledné roky niesla v duchu.. kráčame s dobou. Zrejme i viacerí sledovali zdesení, že Slávik začínal pretláčať, tzv. Hudbu ulice. Anketa, ktorá je pôvodne o speve zrazu naberala charakter Hviezdoslavovho kubína. Ťažkí kšiltofkári a brutálni DJ za mixom, zrejme prinútili nejedného konzervatívneho diváka prepnúť alebo ísť opäť dáviť. Ok, fajn prečo nie ale treba si uvedomiť zloženie diváckeho publika a nepretláčať tento kvázi instyle na úkor všetkého. Zámer, že treba osloviť aj mladých je fajn ale gro divákov Slávika, ktoré ho držalo vo vzduchu, týmto nie práve najšetrnejším spôsobom začalo vedenie tejto ankety, pekne kopať do zadku.

4. Spôsob nominácie interpretov. Jasné, že v ľudoch narastá apatia, keď stále sledujú tých istých víťazov. Ako napríklad Elán, ktorí x rokov nevydal nič a stále bol hore. Lenže, to je chyba pravidiel. Slávik mal byť udeľovaný len za počin za daný rok. Potom je jasné, že vzrastá nevraživosť voči týmto interpretom a že ťažkú hlavu z toho má i sám Kuly. Ak to chcel niekto zachrániť, mal nad tým pouvažovať. Možno je na mieste otázka, koho by potom vôbec nominovali. Ale možno by to daných umelcov viac motivovalo.

Koniec Slávika majú na svedomí hlavne páni organizátori. A na otázku, že prečo to niekde ide a u nás zase nie, je asi nutné si ísť po radu do Českej republiky, vážení. 

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2176x
Priemerná čítanosť článkov: 2176x

Autor blogu

Kategórie

Archív